6 Şubat 2010 Cumartesi

PİLATES VE NEFES

Nefes; solunum sistemi çalışması ile akciğerlerimize aldığımız ve dışarı verdiğimiz havadır. İnsan doğduktan birkaç saniye sonra nefes alıp vermeye başlar ve nefes alış-verişlerimiz çalışırken, uyurken yaşadığımız sürece devam eder.
Solunum sistemi bilinç dışı çalışmakla beraber istemimizle kontrollü bir şekilde de nefes alış verişlerimizi düzenleyebiliriz. Örneğin stres atma teknikleri arasında, nefese odaklanma büyük önem taşır çünkü zihnimiz nefes alış verişlerimize odaklandığında boşalmış, başka şeyler düşünmekten uzaklaşmış olacaktır ve bu şekilde sadece bedenimiz ile zihnimiz arasında bir bağ oluşacaktır. Ayrıca tüm egzersiz ve spor faaliyetlerinde de nefes önemlidir. Bunun nedeni ise kaslarımızı çalıştırıyor olmamızdır. Kaslar enerji harcar ve böylece vücudun oksijen ihtiyacı da artmış olur. Vücudumuza fazla oksijen almanın yolu ise iyi boşaltılmış akciğerlerdir. Bu da yavaş uzun sürede, göğüs kafesi küçültülerek verilen nefes ile sağlanır.
Pilateste de nefes büyük önem taşır ve pilates prensiplerinden biridir. Pilates nefesinde karın kaslarının da gücünden yararlanılır böylece karın bölgesi de sürekli aktif tutulmaktadır. Böylece diyafram nefesin büyük kısmını üstte akciğerlerde tutacak ve karın şişmeyecektir. Pilates hareketlerinde hareketi yönlendiren nefes gücüdür, hareketleri başlatan özellikle nefes verişidir. Çünkü nefes verişi daha kolay yönlendirilebilir ve kontrolü de kolaydır. Hareketin kademesine göre nefesimizi veriş süremizi ve gücünü de belirleyebiliriz. Örneğin iki birimlik bir hareket için iki birimlik güçte nefes kullanırız. Daha çok güç gerektiren bir harekette de daha güçlü bir nefes verişi olacaktır.
Nefesin önemini platesin kurucusu Joseph Pilates’in şu sözleriyle özetleyebiliriz; ‘Akciğerlerin tamamen boşaltılması başlı başına bir sanattır ve maalesef bu son adım olan doğru nefes alıp vermek, en az anlaşılanıdır.’ J.H. Pilates

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder